Μουσεία

Μουσείο Ζυγομαλά

Περιγραφή

Μουσείο ΖυγομαλάΤο Μουσείο ιδρύθηκε το 1937 με πρωτοβουλία της Λουκίας Ζυγομαλά (1866-1947) και λειτούργησε εξαρχής στον εκθεσιακό χώρο που προστέθηκε γι αυτόν το σκοπό στην εξοχική κατοικία της οικογενείας Ζυγομαλά. Η επανέκθεση έγινε το 1990-1990 και τα εγκαίνια τον Ιούλιο του 1991. Το Μουσείο διοικείται από Επιτροπή και λειτουργεί υπό την εποπτεία της Διεύθυνσης Λαϊκού Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού.

Μετά την επανέκθεσή του έχει την εξής μορφή:

Δημιουργήθηκαν από ειδική ομάδα εργασίας πέντε εκθετικές επιφάνειες μέσα σε τρεις αυτόνομες προθήκες, όπου η ταυτόχρονη συνύπαρξη αυθεντικού εξαρτήματος της παραδοσιακής φορεσιάς, πλαισιωμένων σχεδίων και δειγμάτων και νεωτέρων κεντημάτων που φέρουν πλέον το μοτίβο ειδικά τροποποιημένο, μιλά σαφέστατα για τα στάδια αναπαραγωγής. Σε κάθε επιφάνεια παρουσιάζεται ένα μόνο μοτίβο και οι παραλλαγές του. Σε δύο ακόμα προθήκες εκτίθενται πολλά κεντήματα των σχολών.

Σε χαμηλό βάθρο, στo βάθος του εκθεσιακού χώρου, η παρουσίαση υλικών τεκμηρίων συναφών με τη λειτουργία των σχολών, όπως του λογότυπου της εταιρείας, της σφραγίδας τετραδίων παραγγελιών, βιβλίων εσόδων-εξόδων, διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας (ένα είδος copyright) για τα σχέδια της εποχής, εργαλείων της κεντητικής τέχνης (στάμπα, τελάρο) παραπέμπει τον επισκέπτη στο χώρο και το χρόνο της δραστηριότητας της κοινοπραξίας.

Σε δεύτερο βάθρο, στην κάθετη προέκταση του εκθεσιακού χώρου, εκτίθενται τα τρισδιάστατα αντικείμενα, όπως έπιπλα με κεντητές στόφες, αμπαζούρ κ.ά. Σε μια συμβολική αναπαράσταση του περιπτέρου της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Έκθεση Διακοσμητικών Τεχνών του Παρισιού, το 1925, προβάλλονται τα είδη που διακρίθηκαν και απέσπασαν βραβεία.

Στο χώρο της καθεαυτής κατοικίας στήθηκαν επιλεγμένα κομμάτια της οικοσκευής, μικροαντικείμενα, οικογενειακές φωτογραφίες και πορτραίτα, σε μία προσπάθεια παρουσίασης της κατοικίας μέσα στην οποία έζησε περισσότερα από 20 χρόνια η "καλή κυρά της Αυλώνας".

Ιστορικό

Ζυγομαλά. Μετά το θάνατο του γιού της, Ανδρέα, που σκοτώθηκε ως έφεδρος ανθυπολοχαγός στον βορειοηπειρωτικό αγώνα, η Λουκία Ζυγομαλά αφιερώθηκε στην αναγέννηση και διάδοση της κεντητικής τέχνης προσφέροντας έτσι εργασία σε γυναίκες σε σχολές που η ίδια ίδρυσε με δαπάνες της σε διάφορα χωριά της Αττικής.

Μετά το θάνατό της το Μουσείο, περιήλθε, σύμφωνα με τη διαθήκη της, στο Κράτος και έκτοτε παρέμεινε κατά περιόδους ανοικτό για το κοινό.

Σήμερα, η κατοικία και ο εκθεσιακός χώρος συναποτελούν ένα Μουσείο, που φιλοξενεί την οικοσκευή και τη συλλογή κεντημάτων της ιδρύτριας.

Πληροφορίες

Υπηρεσιακή Μονάδα:

Διεύθυνση Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Αυλώνα (Νομός Αττικής)
Τηλέφωνο: +30 22950 42012

Ώρες Λειτουργίας
Χειμερινό:
Από 1η Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου 2010:
08:30-15:00

 

Μουσείο Οίνου, Κτήμα Λαζαρίδη

Μουσείο Οίνου, Κτήμα ΛαζαρίδηΤην Άνοιξη του 2006, στο Καπανδρίτι Αττικής, μόλις μισή ώρα από την Αθήνα, δημιουργήθηκε η "Οινότρια Γη Κώστα Λαζαρίδη", ένα κτιριακό συγκρότημα 10,500 τμ σε στεγασμένους χώρους με πολλαπλές λειτουργικές δυνατότητες.
Το όνομα εμπνευσμένο από τον Οινοτρέα, γιο Έλληνα βασιλιά - ο οποίος ίδρυσε αποικία στην κάτω Ιταλία όπου και καλλιέργησε την άμπελο και οινοποίησε με εξαιρετικά αποτελέσματα, - αντικατοπτρίζει την πορεία του Κτήματος Κώστα Λαζαρίδη σ' αυτό το νέο εγχείρημα μακριά από την οικεία Δράμα.
Οινότρια Γή Κώστα Λαζαρίδη,
2ο χλμ. Καπανδριτίου - Καλάμου
Τ.Θ. 166, Τ.Κ. 19014
Καπανδρίτι Αττικής
22950-52213
22950-52388
www.domaine-lazaridi.gr

 

Τεχνολογικό Μουσείο Κλασικού Αυτοκινήτου "Φαέθων"

Τεχνολογικό Μουσείο Κλασικού Αυτοκινήτου "Φαέθων"Το Τεχνολογικό Μουσείο ΦΑΕΘΩΝ και ο ιδρυτής του, ο συλλέκτης κ. Γ. Χρυσανθακόπουλος, σας καλωσορίζουν και σας προσκαλούν να ζήσετε μία πρωτόγνωρη εμπειρία, ένα μαγευτικό ταξίδι στο χρόνο. Το Μουσείο ιδρύθηκε πριν το 2004 και είναι Κοινωφελές Ίδρυμα Μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Οι νεόδμητες εγκαταστάσεις του Μουσείου βρίσκονται επί της Λ. Μαρκοπούλου Ωρωπού, 3.5 χλμ μετά το κόμβο της Εθνικής οδού προς Ωρωπό. Οι εγκαταστάσεις αποτελούνται κτίριο 7500 m2 μέσα σε οικόπεδο 50 στρεμ. και διαθέτει: Parking, αναψυκτήριο, αίθουσα προβολής, αίθουσα εστίασης και boutique.

Το Μουσείο ΦΑΕΘΩΝ περιλαμβάνει 5 ενότητες:

Α) Τμήμα Κλασσικού Αυτοκινήτου με 100 σπάνια εκθέματα, πρώην VIP ιδιοκτητών όπως Κ. Καραμανλής, Ε. Βενιζέλος, Α. Μπάρκουλης, Αλ Καπόνε, Σουμάχερ, Τσάρλυ Τσάπλιν και άλλοι.

Β) Τμήμα Ρολογιών, περιλαμβάνει 1500 ρολόγια χειρός – τσέπης – επιτραπέζια από το 17ο αιώνα, 850 Νομίσματα και Παράσημα.

Γ) Τμήμα Φυσικής, Ηλεκτρονικών, Τηλεπικοινωνιών που περιλαμβάνει 4000 σπάνια Εκθέματα Φυσικής, Ηλεκτρονικών, Τηλεπικοινωνιών, Πληροφορικής, Ραδιοφωνίας και Τηλεοράσεως.

Δ) Υπαίθριο Εκθεσιακό Τομέα Αμυντικού Υλικού, που περιλαμβάνει Αμυντικά Συστήματα, Τροπίλες, Τορπιλοσωλήνες κ.α.

Ε) Θεματικό Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής (υπό κατασκευή)

Το Τεχνολογικό Μουσείο ΦΑΕΘΩΝ αποτελεί ένα μοναδικό χώρο ιδιαίτερης κουλτούρας, σχεδιαστικής φινέτσας και υψηλής αισθητικής ικανό να φιλοξενήσει αλλά και να «οδηγήσει» τα events και άλλες δραστηριότητές σας με επιτυχία που θ’ αφήσουν εποχή! Οι δραστηριότητες και υποδομές του Μουσείου ΦΑΕΘΩΝ φαίνονται στα έντυπα και το site.

Στόχος του Μουσείου σήμερα είναι να διευρύνει τις δραστηριότητες του στο Πολιτιστικό χώρο στη Πατρίδα μας και να προσφέρει στην Νεολαία μας αλλά και στο ευρύτερο κοινό Κουλτούρα, Ποιότητα και Πολιτισμό, που τόσο έχει ανάγκη η Πατρίδα μας και ειδικότερα οι nέοι. Μεσοπρόθεσμα το Μουσείο θα αναγείρει nέα επέκταση των Κτιριακών Εγκαταστάσεων του καθώς και των Εκθεμάτων του, για την δημιουργία πρόσθετων Εκπαιδευτικών Εγκαταστάσεων υψηλού επιπέδου με σκοπό την Επιμόρφωση Σπουδαστών και Μηχανικών στους τομείς Σχεδίασης/Ανάπτυξης Καινοτόμων εφαρμογών για την κατασκευή Συστημάτων Προστασίας του Περιβάλλοντος, Εξοικονόμησης Ενέργειας και εξέλιξης του Υβριδικού και του Ηλεκτρικού Αυτοκινήτου του Μέλλοντος.

Το Μουσείο λειτουργεί καθημερινά από τις 9:00 – 15:00 και τα Σαββατοκύριακα.
Τηλέφωνα: 22950 39261-2 Fax: 2295039268
E-Mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ,
www.phaetonmuseum.gr

 

Μουσείο Nέων Παλατίων

ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ & ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ Ν.ΠΑΛΑΤΙΩΝΜΟΥΣΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ & ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ Ν.ΠΑΛΑΤΙΩΝ>

Ο Πολιτιστικός και Πνευματικός Όμιλος Νέων Παλατίων ιδρύθηκε το 1982 και είναι ο θεματοφύλακας των εθίμων και της πολιτιστικής κληρονομιάς των Παλατιανών, φροντίζοντας να κάνει γνωστή την αξιέπαινη προσπάθεια όλων τους για τη διατήρησή του στο χρόνο και την διαχρονικότητά του από γενιά σε γενιά. Η προσπάθειά του να αντέξει στο χρόνο είναι αέναη. Εκδηλώσεις, αναβίωση εθίμων και αναπαραστάσεις διαφόρων στιγμών που αφορούν το χωριό που άφησαν πίσω οι πρόγονοί μας είναι λίγες από τις δράσεις του Ομίλου. Δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε την ύπαρξη μουσείου στον επάνω όροφο του κτηρίου που στεγάζεται ο Πολιτιστικός και Πνευματικός Όμιλος. Ένα μουσείο που τον πλούτο του δεν τον ορίζει ο αριθμός των εκθεμάτων και η υλική τους αξία αλλά η τεράστια συναισθηματική αξία που κουβαλάει το καθένα από αυτά. Φορεσιές, κεντήματα, χειρόγραφα, φωτογραφίες, είδη καθημερινής χρήσης είναι μερικά από τα αντικείμενα που ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει και ο Παλατιανός και η Παλατιανή μόχθησαν για να φέρουν από την πατρίδα που άφηναν πίσω το 1922.

Στοιχεία επικοινωνίας 22950-34739
Διεύθυνση ΓΕΩΡ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ 10

Εγγραφή στο Newsletter

Ημερολόγιο δραστηριοτήτων

Κοινωνικά δίκτυα